Stap 5. Beknopt verslag van de resultaten | |
U bevindt zich in de laatste stap van het STP-spoor. Hoe nu om te gaan met de resultaten en acties?
Standaardpakketbedrijven In voorgaande stappen heeft u maatregelen geselecteerd die voor uw bedrijf van toepassing zijn. Wij adviseren u om de geselecteerde maatregelen in een verslag weer te geven. Hierbij kunt u aangeven welke maatregel u uit gaat voeren en wanneer u denkt dat te gaan doen. Daarnaast kunt u in het verslag motiveren waarom u bepaalde maatregelen niet hebt opgenomen.
Een goed hulpmiddel hierbij is het Projectplan invoering milieumaatregelen dat de NRK voor haar aangesloten leden heeft opgesteld. Dit projectplan ondersteunt bij de afweging en implementatie van relevante milieumaatregelen.
U doet er verstandig aan contact te leggen met de milieuambtenaar van het bevoegd gezag (meestal de gemeente). Hiermee wordt voorkomen dat de gemeente later bij een controle of bij het afgeven van een nieuwe vergunning, andere eisen stelt. Het is het beste om in onderling overleg vast te stellen of de visie van het bedrijf overeenkomt met die van de gemeente. Bij juiste toepassing van het werkboek zal dat meestal het geval zijn.
Eventuele verschillen van inzicht kunnen besproken worden. Daarbij is het van belang de gekozen maatregelen, of het achterwege laten van maatregelen, goed te motiveren. Indien de opvattingen in uitzonderlijke gevallen blijven verschillen, zal toepassing van de Wet milieubeheer duidelijkheid moeten verschaffen. Het bedrijf heeft daarbij de mogelijkheid om beroep aan te tekenen.
Indien de opvattingen van gemeente en bedrijf overeenkomen, zal het maatregelpakket normaliter worden opgenomen in een nieuwe vergunning Wet milieubeheer.
Bevoegd gezag Het kan zijn dat een bedrijf dat niet tot de BMP-bedrijven behoort contact opneemt om af te stemmen welke maatregelen uit het standaardpakket (of vergelijkbaar) het best kunnen worden uitgevoerd. Geadviseerd wordt om op basis van de bedrijfskenmerken zelf een selectie uit het standaardpakket te maken en dit naast het voorstel van het bedrijf te leggen. Vervolgens zijn de verschillen onderwerp van gesprek. Indien het bedrijf redelijke argumenten aanvoert voor haar keuzes en er geen andere zwaarwegende argumenten zijn, ligt het voor de hand om met de voorstellen van het bedrijf mee te gaan.
Het resultaat van het overleg kan het best worden vastgelegd in een geactualiseerde vergunning.
Met bedrijven die zelf geen contact zoeken kan het best tijdens een reguliere (of speciaal naar aanleiding van het verschijnen van het werkboek te plannen) controle van gedachten worden gewisseld over de maatregelen uit het werkboek. Het bedrijf kan dan alsnog initiatief nemen (voorkeur) en tot een voorzet komen over eventueel noodzakelijke aanvullende maatregelen. Is die bereidheid er niet dan is het advies om de vergunning zo spoedig mogelijk te beoordelen tegen de achtergrond van het werkboek, waarna, zo nodig, actualisering kan plaatsvinden. |
|
Home
| Bladeren | Aan de
slag! | Zoeken | Sitemap | Downloads | Colofon
|
|